Canasta on yksi lukuisista Rommipeleistä. Sen juuret ulottuvat aina Etelä-Amerikkaan saakka, jossa se oli 1950-luvulla erityisen suosittu. Se jäi kuitenkin vuosien saatossa Pokerin jalkoihin, ja siksi se ei olekaan kaikille kovin tuttu korttipeli. Siitä huolimatta Suomessakin pelataan edelleen Canastaa, ja sille on myös perustettu oma yhdistys nimeltä Suomen Canastaliitto. Peliä pelataan yleensä neljän hengen paripelinä, mutta se toimii hyvin myös kaksinpelinä.
Canastan säännöt eivät ole kaikkein yksinkertaisimmat, mutta pienen opettelun jälkeen siihen pääsee hyvin mukaan. Tarkoituksena pelissä on tehdä pöytäyksiä, ja kerätä itselleen mahdollisimman paljon pisteitä. Jokerikortit ja kakkoset toimivat pelissä jokereina, ja kolmosilla on oma erikoismerkityksensä. Niitä ei voi esimerkiksi pelata pöytäyhdistelmiin mukaan.
Pelaajien tavoitteena on kerätä 5 000 pistettä täyteen tekemällä pöytäyksiä, ja erityisesti canastoja. Canastalla tarkoitetaan seitsemän kortin settiä, jossa kaikki ovat samaa numeroa.
Canastaa pelataan kahdella täydellä korttipakalla, joissa jokerikortit ovat mukana. Kortit sekoitetaan alussa huolellisesti, ja jokainen pelaaja saa 11 korttia. Pakan seuraava kortti käännetään pöytään kuvapuoli ylöspäin avopakan ensimmäiseksi pelikortiksi. Mikäli käännetty kortti on punainen kolmonen, jokeri tai kakkonen, se laitetaan vinoittain avopakkaan ja pakasta nostetaan sen päälle seuraava kortti. Myös mustan kolmosen päälle on nostettava uusi kortti, mutta sitä ei käännetä sivuittain.
Ensimmäisen pelivuoronsa aikana kukin pelaaja pelaa pöytään kaikki punaiset kolmoset, jotka heillä kädessään on. Niiden tilalle he nostavat pakasta uudet kortit. Mikäli pakasta tulee lisää punaisia kolmosia, nekin lyödään pöytään.
Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja saa aloittaa pelin, jossa on kolme vaihetta, eli nosto, pöytäys ja heitto.
Pelaaja nostaa nostopakan päällimmäisen kortin vuoronsa alussa itselleen tai vaihtoehtoisesti koko avopakan. Avopakan saa nostaa vain siinä tapauksessa, että sen päällimmäisen kortin pelaa heti pöytäykseen kahden tai useamman samannumeroisen kortin kanssa. Toinen vaihtoehto on, että päällimmäisen kortin pystyy käyttämään oman joukkueen pöytäykseen.
Avopakka on lukittu, jos joku seuraavista käy toteen:
Pari ei ole vielä pöydännyt yhtään kortteja.
Avopakassa on kakkonen tai jokeri.
Avopakan päällimmäinen kortti on punainen kolmonen.
Jos avopakka on lukittu, sen saa nostaa, jos pelaaja voi pöydätä päällimmäisen kortin kahden kädestä löytyvän kortin kanssa. Sitä ei saa pöydätä jokerin kanssa. Jos pelaajalla on kädessään vain yksi kortti, hän ei saa nostaa avopakkaa, jossa on vain yksi kortti. Myöskään sellaista pakkaa, jossa on päällimmäisenä musta kolmonen, ei saa nostaa, sillä sitä ei voi pöydätä.
Canastassa pelaaja voi pöydätä vain kolmen saman numeron settejä. Pelissä ei tunneta suoria. Kolmosista tai kakkosista ei voi tehdä settejä, ja vähintään seitsemän saman numeroisen kortin setti on nimeltään Canasta.
Pelaaja voi lopettaa oman pelinsä joko pelaamalla viimeisen kortin kädestään pöytään tai vaihtoehtoisesti heitolla. Jos pelaaja ei voi pöydätä viimeistä korttiaan, hänen tulee vuoronsa päätteeksi heittää yksi kortti avopakkaa. Pelaaja voi heittää pois minkä tahansa kortin paitsi punaisen kolmosen. Mikäli pelaaja heittää pois mustan kolmosen tai jokerin, hän lukitsee avopakan seuraavalta pelaajalta.
Jos nostopakka loppuu pelin aikana, pelaajat jatkavat peliä käsikorteillaan niin kauan, kunnes joku pelaajista lopettaa pelin tai ei nosta vuorollaan avopakkaa.
Pelin päätteeksi pelaajat laskevat pisteet pöytäämistään korteista. Ne lasketaan seuraavalla tavalla:
Aito canasta ilman jokereita: 500 pistettä
Sekacanasta jokereilla: 300 pistettä
Pelin lopettaminen: 100 pistettä
Pelin suora lopetus: 200 pistettä
Punainen kolmonen: 100 pistettä
Jos joukkueella ei ole yhtään pöytäystä, punaiset kolmoset antavat -100 pistettä. Miinuspisteitä tulee myös joukkueen käsikorteista niiden pistearvojen mukaisesti. Peli päättyy, jos toinen joukkueista saa kerättyä 5 000 pistettä kasaan.
Canasta korttipelin voittamiseen tarvitaan tuurin lisäksi myös strategiaa ja taktikointia. Pelin voittamiseen ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, mutta tässä on muutamia hyviä vinkkejä omien voittomahdollisuuksien parantamiseksi:
Pelaa jokerit ja kakkoset huolella, äläkä käytä niitä liian aikaisin.
Yritä kerätä käteesi yhdistelmiä, mutta älä pelaa niitä pöytään turhan aikaisin.
Keskity pelin loppupuoleen ja pyri tekemään canasta ennen vastustajiasi.
Canastasta on vuosien varrella kehitetty monia eri muunnelmia, joista suosituimpia ovat seuraavat:
Kaksinpeli: Kumpikin pelaaja saa pelin alussa 15 korttia, nostopakasta nostetaan kaksi korttia ja pelin lopettamiseen vaaditaan kaksi canastaa.
Kolminpeli: Pelataan samalla tavalla kuin kaksinpelikin, mutta pelaajille jaetaan 13 korttia.
Kaikki punaiset kolmoset: Jos pelaaja kerää kaikki punaiset kolmoset, hän saa 400 pisteen bonuksen.
Canasta korttipelissä pelaajat pyrkivät muodostamaan vähintään kolmen tai neljän samanlaisen kortin yhdistelmiä. Apuna voidaan käyttää jokereina toimivia jokerikortteja ja kakkosia. Peli päättyy, jos joku tekee canastan, eli seitsemän samannumeroisen kortin pöytäyksen, ja pelin voittaa se pari, joka saa ensin 5 000 pistettä.
Canastassa pisteet lasketaan muun muassa sen mukaan kuinka monta canastaa pelaaja teki, saiko hän suoran lopetuksen ja kuinka monta punaista kolmosta hänellä on. Lisäksi käteen jääneistä korteista tulee pelin lopussa miinuspisteitä.
Perinteisesti Canastan pelaamiseen tarvitaan neljä pelaajaa, mutta sitä voidaan pelata myös kaksinpelinä tai kolminpelinä. Neljän pelaajan pelissä pelaajat muodostavat parit.