
Sisällysluettelo
Hitster on koko perheelle soveltuva, taatusti tunnelmaa kohottava, bile- ja illanviettopeli aina musiikkitietoisista teineistä aikuisiin asti. Siinä yhdistyvät korttipelin ja lautapelin ominaisuudet. Sitä voi pelata joko dynaamisena yksilöpelinä tai joukkueina. Koska kaikki biisit ovat viime vuosikymmenten ehdottomia hittejä, riittää käytännössä kenen tahansa ihmisen musiikillinen taustatieto osallistumiseen.
Jokaisen kortin taustapuolella on skannattava QR-koodi ja etupuolella tietyn hittibiisin nimi ja esittäjä sekä erityisen suurella fontilla julkaisuvuosi. Julkaisuvuosi onkin pelin etenemisen kannalta olennaisin tieto.
Mikä Hitster on?
Musiikkitietämys ratkaisee voittajan ja ennen kaikkea se, osaako sijoittaa eri vuosikymmenten hittibiisejä aikajanalle oikeaan järjestykseen. Pelaamisen lomassa tulee siis automaattisesti samalla kuunneltua musiikkia, joten peli on viihdyttävä siltäkin kannalta. Ei olekaan ihme, että tästä nopeatempoisesta musiikkivisasta on muotoutunut suomalaisten kestosuosikki esimerkiksi juuri sateisina kesinä. Vaikka silkalla nopeudella ja arvaamisella saattaakin sattumoisin pärjätä, erottaa Hitsterin muista markkinoiden musiikkipeleistä nimenomaan se, että mitä enemmän hittimusiikin genreistä tietää, sen paremmin pärjää.
Pelissä biisejä on lähtien jopa 1900-luvun alkupuolelta sekä lisäksi varhaisesta 50-luvusta alkaen vähintään yksi biisi jokaista vuotta kohti. Valtaosa pelin biiseistä sijoittuu kuitenkin 80-, 90- ja 2000-luvuille, joka helpottaa nuorten pelaajien osallistumista. Pelaaminen vaatii korttien lisäksi vain kännykän ja Spotify-sovelluksen sekä mahdollisesti erilliset kaiuttimet, mikäli musiikilliseen elämykseen tahtoo kunnolla panostaa.
Hitster säännöt ja ohjeet
Jokainen pelaaja vuorollaan arvaa puhelimen kaiuttimista kuuluvaa biisiä, joka lähtee soimaan pakasta nostetun kortin QR-koodin lukemalla. Oikeasta arvauksesta saa pisteen, väärästä menettää kortin. Ainoa arvattava seikka, jolla on merkitystä, on kyseisen biisin alkuperäinen julkaisuvuosi – tai vielä tarkemmin, kortin sijainti kronologisella aikajanalla. Toisin sanoen riittää, että julkaisuvuoden osaa arvioida suurinpiirtein.
Mikäli vuorossa oleva pelaaja tahtoo yrittää arvata vielä laulun nimen ja esittäjänkin, on se aina mahdollista. Arvatessaan nekin oikein, saa hän käsiinsä arvokkaan hitster-kortin. Nämä kortit ovat arvokkaita siksi, että niillä voi tehdä erityistoimintoja kuten ryöstöjä oman voiton edesauttamiseksi.
Pelin kulku vaihe vaiheelta
- Alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi biisikortti selkämys ylöspäin. Pelaajille jaetaan lisäksi muutama erikoiskortti kullekin.
- Joka kierroksella eri pelaaja toimii DJ:nä. DJ hoitaa biisien valinnan tai arpomisen suoraan pakasta sekä kappaleiden soittamisen QR-koodin skannaamalla.
- Biisin soidessa vuorossa oleva pelaaja yrittää tietää tai arvioida oikein biisin sijainnin kronologisesti. Hän asettaa kortin edelleen selkäpuoli ylöspäin aikajanalle joko aiempien korttien oikealle tai vasemmalle puolen.
- Musiikkikortti käännetään ja nähdään, oliko pelaaja oikeassa vai väärässä. Mikäli hän oli oikeassa, saa hän pitää kortin. Jos hän oli väärässä, kortti poistuu pelistä kokonaan.
Ryöstöt ja oikoreitit pelissä
Hitster-korteilla voi tehdä kahdenlaisia taktisia käänteitä: ryöstää toisen pelaajan kortteja tai ostaa kolmella erikoiskortilla yhden biisin omalle aikajanalleen ilman arvailua. Toisen pelaajan kortin voi ryöstää ainoastaan siten, että hoksaa hänen luultavasti arvanneen väärin ja tällöin hitster-korttia voi käyttää haastamiseen ja oman arvion esittämiseen toisen pelaajan pelivuorolla. Kumpikin näistä keinoista nostaa omaa voittokerrointa, joten erityiskortteja kannattaa kerätä sekä säästellä strategisesti oikeisiin kohtiin.
Pelin historia
Peli julkaistiin ensi kerran vuonna 2022 Jumbo-pelien toimesta. Idean kehittäjä oli Marcus Carleson. Alkuidea peliä varten syntyi hänen toimiessaan dj:nä illalliskutsuilla 2019. Tällöin hän käytti samankaltaisia lappusia biisien organisointiin kuin Hitsterin nykyiset biisikortit. Carleson löysi Kickstarterin kautta hetkessä rahoituksen pelille vuonna 2020. Julkaisustaan lähtien peli on niittänyt lukuisia ‘vuoden peli’ -pokaaleja eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Siitä on lokalisoitu oma versionsa useisiin Euroopan maihin. Suomen peliversiosta löytyy kansainvälisten hittien lisäksi runsaasti suomeksi laulettuja biisejä vuosien varrelta.
Vinkkejä pelissä menestymiseen
Kannattaa valmistautua jo etukäteen perehtymällä laajaan kirjoon musiikkigenrejä sekä niiden kronologiseen kehitykseen. Yksittäisten biisien ajoitus oikein helpottuu, jos sen pystyy suurinpiirtein päättelemään jo musiikkilajin perusteella. Lisäksi on tärkeää pelin alussa olla valpas siinä, että käyttää harvinaisia hitster-kortteja säästeliään strategisesti. Niiden avulla on kätevää kuroa kaulaa muihin kilpailijoihin nähden ja jopa lopulta suoriutua voittajaksi.
Mikäli peliä pelataan tiimeinä, yhteistyön merkitys korostuu: vastausvuoro on hyödyllistä luovuttaa suosiolla sille tiimin jäsenelle, jolle tietty genre on ennestään tuttu. Vankan musiikillisen tietämyksen omaavan pelaajan kannattaa vaania tarkoin tilaisuuksia, jolloin pääsee joko arvaamaan esittäjää ja laulun nimeä – tai sitten varastamaan väärin arvanneen pelaajan kortin oman oikean tiedon kautta.
Miten peli päättyy?
Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja tai joukkue saa omalle aikajanalleen 10 biisiä riviin. Toisin sanoen 10 biisiä, jotka on joko osattu ajoittaa oikein tai sitten yksinkertaisesti ostettu aikalinjalle erikoiskortteja käyttäen. Voittajaa kutsutaan arvonimellä hitster.
Kenelle Hitster on suunnattu?
Peli on suunnattu kenelle tahansa aikuiselle tai teinille, jolla on edes pinnallista tietämystä biiseistä ja musiikkigenreistä. Laajennuksissa on valittavana useita soittolistoja kuten esimerkiksi 80-luvun hitit, suomalainen musiikki, rock-klassikot, nykyajan pop-musiikki tai klassinen musiikki. Genren voi tällöin valita pelaajien kulloisenkin tietotason tai preferenssien mukaan.