
Monopoly on klassinen kiinteistökauppaan perustuva lautapeli, jossa pelaajat kilpailevat menestyksestä ostamalla ja myymällä tontteja sekä rakentamalla niihin taloja ja hotelleja. Peli tuo taitavasti yhteen strategian, neuvottelut ja onnen. Jokainen pelikerta on erilainen, sillä nopat, kortit ja pelaajien väliset kiinteistökaupat tuovat peliin vaihtelua.
Sisällysluettelo
Monopoly säännöt ja pelin kulku
Monopolyn perusta on yksinkertainen: osta kiinteistöjä, peri vuokraa ja tee kauppaa muiden pelaajien kanssa. Kuten monet mielenkiintoiset korttipelit, Monopoly haastaa pelaajat säännöillään ja pelin kulullaan, jotka vaikuttavat ensisilmäyksellä yksinkertaisilta.
Peli etenee näin: pelaajat heittävät noppia vuorotellen ja liikkuvat pelilaudalla myötäpäivään. Kun pelaaja pysähtyy ruutuun, hän voi ostaa siinä olevan vapaan kiinteistön tai maksaa vuokraa sen omistajalle. Sattuma- ja yhteismaakortit tuovat peliin yllätyksiä: ne voivat antaa rahaa, määrätä maksuja tai siirtää pelaajan toiseen ruutuun.
Peli loppuu, kun vain yksi pelaaja on jäljellä ja muut ovat menneet konkurssiin. Konkurssi tulee, kun pelaaja ei pysty maksamaan vuokria tai muita maksuja. Voittaja on se, joka pysyy pelissä pisimpään ja kerää suurimman omaisuuden.
Monopoly aloitusraha
Peli alkaa rahan jakamisella. Jokainen pelaaja saa pankista 1500 rahaa eri suuruisina seteleinä. Tällä rahalla pelaajat ostavat ensimmäiset kiinteistönsä.
Yksi pelaajista valitaan pankkiiriksi. Hän jakaa aloitusrahat ja hoitaa pelin aikana kaikki maksut, kuten kiinteistökaupat ja vuokrat. Pankkiiri pelaa muuten samalla tavalla kuin muutkin pelaajat.
Aloitusraha on tarkkaan mietitty: sillä voi ostaa pelin alussa muutaman kiinteistön, mutta kaikkeen ei raha riitä. Pelaajien pitää siis heti alussa miettiä tarkkaan, mihin rahansa käyttävät.
Pelilauta ja kiinteistöt
Monopoly-pelilauta on neliö, jossa on 40 ruutua. Jokaisessa kulmassa on erikoisruutu: Lähtö, Vankila, Vapaa pysäköinti ja Mene vankilaan. Muut ruudut ovat pääosin kiinteistöjä, rautatieasemia sekä sähkö- ja vesilaitoksia.
Laudalla kiinteistöt on jaettu väriryhmiin. Jokaisessa ryhmässä on 2-3 tonttia. Ruskeat ja vaaleansiniset kiinteistöt ovat halvimpia, tummansiniset kalleimpia. Rautatieasemat ovat laudan sivujen keskellä, ja sähkö- ja vesilaitokset löytyvät eri kohdista lautaa.
Jokaisella kiinteistöllä on oma korttinsa. Kortista näkee, paljonko kiinteistö maksaa ja kuinka paljon siitä saa vuokraa. Vuokra nousee, kun tontille rakentaa taloja tai hotellin. Rakentaminen onnistuu vain, jos omistaa kaikki saman väriryhmän tontit.
Talojen ja hotellien rakentaminen
Pelin tärkeä osa on talojen ja hotellien rakentaminen. Kun omistat kaikki saman väriryhmän tontit, voit rakentaa niihin taloja. Taloja pitää rakentaa tasaisesti: jokaiselle tontille rakennetaan ensin yksi talo, sitten vasta toinen talo ja niin edelleen. Näin yksi tontti ei voi kasvaa liian nopeasti muita suuremmaksi.
Hotellin saa rakentaa vasta, kun tontilla on neljä taloa. Hotelli tulee talojen tilalle ja antaa korkeimman mahdollisen vuokran. Pelissä on rajoitettu määrä rakennuksia: 32 taloa ja 12 hotellia. Tämä tarkoittaa, että pelaajien kannattaa olla nopeita rakentamisessa – rakennukset voivat loppua kesken.
Mitä, jos joudun vankilaan?
Vankilaan voi joutua kolmella tavalla:
- Heität nopilla kolme kertaa peräkkäin saman luvun
- Nostat kortin, joka käskee vankilaan
- Päädyt “Mene vankilaan” -ruutuun
Vankilasta pääset pois joko maksamalla 50 rahaa, käyttämällä “Vapaudu vankilasta” -kortin tai heittämällä nopilla saman luvun. Jos et saa samaa lukua kolmella yrityksellä, sinun on maksettava 50 rahan sakko.
Vaikka olet vankilassa, saat periä vuokraa muilta pelaajilta, mutta et voi itse liikkua laudalla tai ostaa kiinteistöjä.
Kaupankäynti
Pelaajat voivat tehdä keskenään kauppoja, mikä on usein ratkaisevaa pelin voittamisen kannalta. Kauppaa voi käydä kiinteistöillä, rautateillä, sähkö- ja vesilaitoksilla sekä “Vapaudu vankilasta” -korteilla. Kauppoihin voi lisätä rahaa tai sopia maksusta myöhemmin.
Hyvä kauppa auttaa keräämään saman väriryhmän kaikki tontit tai hankkimaan tärkeitä kiinteistöjä. Kannattaa seurata, mitä muut pelaajat tarvitsevat ja millä ruuduilla he todennäköisesti pysähtyvät seuraavaksi. Näin tiedät, mistä kiinteistöistä kannattaa neuvotella.
Kauppoja voi tehdä monella tavalla: voit esimerkiksi sopia, että toinen pelaaja ei maksa vuokraa muutamalla kierroksella, tai vaihtaa useita kiinteistöjä kerralla. Jokainen voi ehdottaa kauppoja, mutta ne toteutuvat vain, jos kaikki kaupan osapuolet ovat tyytyväisiä ehtoihin.
Vuokrien kerääminen ja maksaminen
Vuokrat ovat tärkein tapa ansaita rahaa pelissä. Kun pysähdyt toisen pelaajan omistamalle tontille, maksat hänelle vuokraa. Vuokra on sitä korkeampi, mitä enemmän tonttiin on rakennettu taloja tai jos omistajalla on kaikki saman värin tontit.
Vuokra pitää aina maksaa. Jos rahat eivät riitä, voit myydä omia talojasi tai kiinteistöjäsi tai yrittää neuvotella muiden pelaajien kanssa. Jos et millään pysty maksamaan, menet konkurssiin ja kaikki omaisuutesi siirtyy sille pelaajalle, jolle olit velkaa.
Vuokran omistajan pitää olla tarkkana: vuokra pitää pyytää ennen kuin seuraava pelaaja heittää noppaa. Jos sen unohtaa pyytää ajoissa, vuokraa ei enää saa. Tämä sääntö pitää pelaajat valppaana koko pelin ajan.
Kuinka voin voittaa?
Monopolyn voittaminen vaatii kolmea asiaa. Näitä ovat hyvä pelisilmä, taito hoitaa rahoja ja kyky tehdä kauppoja muiden kanssa. Peli opettaa sekä laskemaan kannattavia siirtoja että neuvottelemaan toisten pelaajien kanssa.
Yksi tärkeä vinkki on ymmärtää, mihin ruutuihin pelaajat useimmin päätyvät. Laudan keskivaiheen tontit ovat erityisen hyviä ostokohteita, koska niihin pysähdytään useammin kuin muihin. Tämä johtuu kahdesta syystä: noppien yhteissumma osuu useimmin näihin ruutuihin, ja vankilasta vapautuvat pelaajat päätyvät usein juuri näille tonteille.
Mistä peli on saanut alkunsa?
Monopoly sai alkunsa 1900-luvun alussa, kun Elizabeth Magie keksi The Landlord’s Game -pelin. Hän halusi pelillä näyttää, mitä haittoja syntyy, kun maa-alueet keskittyvät harvojen omistajien käsiin. Charles Darrow loi pelistä myöhemmin Monopolyn, jonka Parker Brothers -peliyhtiö julkaisi vuonna 1935.
Monopolysta tuli heti suosittu Yhdysvalloissa, ja pian se levisi muihinkin maihin. Suomeen peli tuli samana vuonna 1935. Amerikkalaisessa versiossa kierrettiin Atlantic Cityn katuja, mutta suomalaiseen versioon vaihdettiin tutut Helsingin kadut ja paikat. Nykyään Monopoly on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä lautapeleistä, sillä sitä on myyty jo yli 275 miljoonaa kappaletta.
Monopoly versiot
Monopolysta on tehty monia erilaisia versioita eri kaupungeista ja teemoista. Suomessa suosituin on Helsinki-Monopoly, mutta myös Turku- ja Tampere-versiot ovat tuttuja monille.
Peliin on tehty myös hauskoja teemaversioita. Disney-Monopolyssa ostetaan elokuvista tuttuja paikkoja, ja Star Wars -versiossa kauppaa käydään planeetoilla ja avaruusasemilla. Näissä versioissa rahat, rakennukset ja kortit sopivat pelin teemaan, mutta säännöt ovat samat kuin tavallisessa Monopolyssa.
Keräilijöille on tehty hienoja erikoisversioita, joissa pelilauta ja nappulat ovat erityisen laadukkaita. Lapsille taas on Junior-versioita, joissa säännöt ovat yksinkertaisemmat ja helpommat oppia.
Vaikka Monopolysta on monia eri versioita, pelin perusidea on aina sama: osta kiinteistöjä, kerää vuokraa ja yritä voittaa muut pelaajat.
UKK
Kuinka pitkään Monopoly kestää?
Yksi peli kestää yleensä 1,5-3 tuntia. Pelaajien määrä ja kokemus vaikuttavat pelin kestoon. Kokeneet pelaajat pelaavat nopeammin, aloittelijoiden peli voi kestää pidempään.
Onko kyseessä suomalainen peli?
Ei, Monopoly on amerikkalainen peli. Se tuli Suomeen vuonna 1935. Suomalaisessa versiossa pelataan Helsingin kaduilla, mutta pelin säännöt ovat samat kuin alkuperäisessä.
Paljonko rahaa saa Monopolyn alussa?
Jokainen pelaaja saa alussa 1500 rahaa. Raha annetaan eri kokoisina seteleinä: 500, 100, 50, 20, 10, 5 ja 1 rahan seteleinä. Joissakin erikoisversioissa aloitusraha voi olla eri summa.