Maailmalta löytyy monia Rommin nimellä kulkevia pelejä, mutta niitä kaikkia yhdistävät samat perusperiaatteet. Tutuimpia niistä ovat Rommi, Boathouse-rommi ja Sakausrommi. Rommi korttipeliä on pelattu jo satojen vuosien ajan, mutta yhä edelleen se löytää tiensä monen suomalaisenkin pelaajan pelipöytään. Sen säännöt ovat melko yksinkertaiset, mutta siitä huolimatta pelistä löytyy myös tarpeeksi syvyyttä, jotta sen parissa viihtyy pidempäänkin.
Rommi on säännöiltään hyvin yksinkertainen korttipeli. Tarkoituksena on muodostaa pelikorteilla suoria ja settejä, joissa on vähintään kolme peräkkäistä numeroa tai kolme samaa numeroa. Ässä voi olla joko 1 tai 14, mutta se ei voi olla molempia yhtä aikaa. Jos joku pelaajista saa pöydättyä kaikki pelikorttinsa, peli päättyy. Silloin muut pelaajat, joilla on vielä kädessään kortteja jäljellä, saavat niistä itselleen miinuspisteitä.
Rommia pelataan perinteisellä 52 kortin korttipakalla. Pelaamiseen tarvitaan 2-6 pelaajaa.
Rommi korttipeli etenee seuraavalla tavalla:
Kullekin pelaajalle jaetaan aloituskortit sen mukaan, kuinka monta pelaajaa pelissä on mukana.
Nostopakan päällimmäinen kortti käännetään poistopakan ensimmäiseksi kortiksi ja loput pakasta asetetaan pöytään nostopakaksi.
Vuoro etenee myötäpäivään.
Pelaaja saa vuoronsa alussa nostaa kortin joko nostopakasta tai poistopakasta. Jos hän nostaa kortin poistopakasta, hän ei saa laittaa sitä samalla vuorolla takaisin poistopakkaan.
Pelaaja saa muodostaa settejä ja suoria kädessään olevista korteista joko uuteen pöytäykseen tai jonkun toisen pelaajan pöytäykseen. Yhdessä pöytäyksessä tulee olla vähintään kolme korttia.
Vuoronsa päätteeksi pelaaja laittaa yhden kortin poistopakan päällimmäiseksi kortiksi.
Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, ja peli jatkuu samaan tapaan.
Peli päättyy, kun joku pelaajista saa pöydättyä kaikki käsikorttinsa pöytään. Sen jälkeen lasketaan pisteet.
Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan tietty määrä kortteja sen mukaan, kuinka monta pelaajaa peliin osallistuu. Peliä pelataan yhdellä korttipakalla, jos mukana on 2-3 pelaajaa. Jos peliin osallistuu seitsemän pelaajaa, tulee ottaa kaksi korttipakkaa. Muutoin pelaajat saavat itse päättää, pelaavatko he yhdellä tai kahdella pakalla.
Kortteja tulee jakaa seuraavasti:
2 pelaajaa: 10 korttia kullekin pelaajalle
3 pelaajaa: 7 tai 10 korttia kullekin pelaajalle
4 pelaajaa: 7 korttia kullekin pelaajalle
6 pelaajaa: 6 korttia kullekin pelaajalle
7 pelaajaa tai enemmän: 10 korttia kullekin pelaajalle
Kun kortit on jaettu, nostopakan päällimmäinen kortti käännetään kuvapuoli ylöspäin pöytään poistopakan ensimmäiseksi kortiksi. Loput pakasta asetetaan nostopakaksi.
Rommi korttipelissä on mahdollista parantaa omia voittomahdollisuuksia hyvien strategioiden avulla. Tässä siis parhaat vinkkimme avuksesi:
Seuraa pelattuja kortteja ja yritä muistaa, mitkä kortit on jo pelattu. Näin voit päätellä, mitä kortteja vastustajasi pelaa.
Valmistaudu muuttamaan strategiaasi pelin edetessä, mikäli tilanne niin vaatii. Jos siis joku vastustaja on lähellä voittaa, muuta taktiikkaasi, jotta voit estää häntä siinä.
Pyri keräämään käteesi hyviä korttiyhdistelmiä, jotta saat vahvan alun peliin.
Jos kädessäsi on kortteja, jotka ei tunnu sopivan mihinkään, heitä ne pois.
Rommissa peli päättyy siihen, kun joku pelaajista pääsee eroon kädessään olevista korteista, eli saa ne kaikki pöydättyä. Viimeinen kortti voi mennä joko pöytään tai poistopakkaan. Sen jälkeen muut pelaajat laskevat pisteet käsikorteistaan seuraavasti:
Kuvakortit: 10 pistettä
Ässät: 11 pistettä
Jokerit: 15 pistettä
Pelin voittaa lopulta se pelaaja, joka saa vähiten pisteitä pelin päättyessä. Rommia voidaan pelata useampi kierros.
Rommi löytyy monissa eri muunnelmissa, vaikka Rommi korttipeli säännöt ovatkin melko samanlaiset kunkin variaation välillä. Suosituimpia muunnelmia ovat esimerkiksi Pysäytys, Beathouse-rommi, Sakausrommi ja Kalooki.
Pelataan muuten samalla tavalla, mutta peli päättyy siihen, kun nostopakka loppuu ja kaikki pelaajat kieltäytyvät poistopakan päällimmäisestä kortista. Kaikki laskevat jäljelle jäävät kortit ja saavat pisteitä niiden mukaan.
Tässä versiossa pelaaja, joka nostaa poistopakan päällimmäisen kortin, joutuu nostamaan myös yhden kortin nostopakasta. Lisäksi pelissä sellaiset suorat kuin K, A, 2, ovat sallittuja. Pelaajat eivät saa pöydätä yhtään kortteja ennen kuin he pystyvät pöytäämään koko käden yhdellä kertaa.
Sakausrommi on muuten samanlainen kuin perinteinen Rommi, mutta viimeinen kortti tulee aina heittää poistopakkaan, eikä sitä saa pöydätä.
Kalookia pelataan muuten samoilla säännöillä, mutta mukana on kaksi korttipakkaa. Pelaajan ensimmäisen pöytäyksen tulee olla arvoltaan vähintään 51, joista osa voi mennä omaan pöytäykseen ja osa muiden pelaajien pöytäyksiin. Peli loppuu, kun joku saa kätensä tyhjäksi. Pisteet lasketaan niin, että numerokortit tuovat numeronsa verran pisteitä, kuvakortit 10, ässät 15 ja jokerit 25 pistettä.
Rommi löytyy pelattavaksi myös verkosta, jossa sitä pääsee kokeilemaan monissa eri variaatioissa. Voit kokeilla pelata joko yksin tai yhdessä muita pelaajia vastaa. Tämä on hyvä tapa opetella Rommin säännöt ja tulla yhä paremmaksi Rommin pelaajaksi.
Rommissa tarkoituksena on muodostaa korteilla joko suoria tai saman numeron settejä. Pelaajan tulee pyrkiä pääsemään eroon kaikista korteistaan ennen muita.
Rommia voi pelata 2-6 pelaajaa kerralla. Jos pelaajia on mukana tätä enemmän, tulee ottaa käyttöön toinen korttipakka.
Rommissa tärkeimpiin kortteihin lukeutuvat esimerkiksi ässät ja jokerit. Ässä voi olla joko 1 tai 14, ja jokeri voi korvata minkä tahansa muun numeron. Niiden avulla voi siis muodostaa suoria ja settejä tavallista helpommin.