Rummikub

Rummikub on klassinen perhepeli, jossa yhdistyvät sekä kortti– että lautapelien elementit. Se vaatii kärsivällisyyttä, logiikkaa ja kykyä ajatella useita siirtoja eteenpäin. Peli muistuttaa sekä Mahjongia että Gin Rummy -peliä, mutta sillä on oma ainutlaatuinen dynamiikkansa sekä vannoutunut fanikuntansa ympäri maailmaa.

Olitpa uusi tai kokenut harrastaja, tässä on perusteellinen katsaus siihen, miten peli toimii ja miten sitä kannattaisi lähestyä, mikäli haluat parantaa voittomahdollisuuksiasi.

Rummikubin säännöt ja pelin kulku

Rummikubia pelataan 106 laatalla: 104 numeroitua laattaa neljässä värissä (musta, punainen, sininen ja oranssi), joista kussakin on numerot välillä 1-13 – sekä kaksi jokeria. Jokaisella pelaajalla on aluksi 14 laattaa, ja tavoitteena on päästä eroon kaikista niistä ennen muita.

Pelaaja asettaa laatat pöydälle joko riveihin tai numeroryhmiin, ja kyse on yleiskuvan säilyttämisestä ja taktisesta ajattelusta. Kun asetat laattoja pöydälle, niiden on oltava hyväksyttävissä yhdistelmissä. Aluksi sinun on pystyttävä saamaan vähintäänkin 30 pistettä yhdellä tai useammalla yhdistelmällä. Vasta sitten voit aloittaa yhdistelemään omia laattojasi muiden pelaajien asettamiin vaihtoehtoihin.

Oikeiden numerosarjojen muodostaminen

Numerosarjoja voi muodostaa kahdella tavalla:

Jokeria voidaan käyttää minkä tahansa laatan korvikkeena, ja se onkin tehokas apuväline, mutta myös laatta, jota on varottava, mikäli vastustajat saavat sellaisen haltuunsa.

Numeroiden ja laattojen yhdistäminen pelissä

Kun olet asettanut ensimmäisen vähintään 30 pisteen käden, peli avautuu uusille mahdollisuuksille. Nyt voit alkaa rakentaa olemassa olevia rivejä, siirtää laattoja tai yhdistellä niitä uusilla tavoilla – kunhan kaikki yhdistelmät ovat edelleenkin voimassa siirtosi jälkeen.

Tässä kohtaa Rummikubista tulee todella mielenkiintoinen. Kyky nähdä mahdollisuuksia pöydällä olevissa kappaleissa ja ajatella luovasti voi olla ratkaisevan tärkeässä roolissa.

Vinkit Rummikubissa voittamiseen

Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa pelata Rummikubia “oikein”, mutta jotkut strategiat voivat antaa sinulle etulyöntiaseman. Seuraavassa on muutamia asioita, joita kannattaa miettiä, sille ne voivat vahvistaa peliäsi.

Onko kyseessä taitopeli vai sattumaa?

Rummikubissa on osittain kyse tuurista, mutta enimmäkseen strategiasta. Aloituskätesi riippuu sattumasta, mutta paljon tärkeämpää on kuitenkin se, miten pelaat laattojasi ja miten reagoit vastustajasi siirtoihin.

Tärkeintä on pitää silmällä, mitä laattoja pelataan, mitä rivejä pöydällä on ja mitä yhdistelmiä voidaan mahdollisesti muuttaa. Jos pystyt havaitsemaan useita tilaisuuksia, jotka voivat avata pelin, sinulla on jo varsin hyvä etumatka.

Kokeneet pelaajat päättävät usein pidättäytyä alussa joistakin palasista – erityisesti laatoista, jotka sopivat useisiin paikkoihin – ja viettävät sen sijaan ensimmäiset kierrokset pelin kehittymisen tarkkailuun. Näin voit asettaa useampia laattoja yhdellä siirrolla juuri silloin, kun aika on oikea. Tämä vähentää omien laattojen määrää ja usein myös estää vastustajan seuraavan siirron.

Toinen hyvä vinkki on ajatella “rakennuspalikoilla”. Jos sinulla on esimerkiksi sekä punainen 5 että punainen 7, mutta punainen 6 puuttuu, säästä ne, sillä jos saat puuttuvan palasen tai näet sen pelilaudalla, voit luoda nopeasti rivin.

Voit myös harjoitella olemassa olevien laattojen järjestämistä uudelleen pöydällä. Monet unohtavat, että rivejä ja ryhmiä voi vaihtaa – kunhan kaikki uudet yhdistelmät ovat päteviä. Tämä antaa usein enemmän vaihtoehtoja kuin uskotkaan.

Miten peli päättyy?

Rummikub-peli päättyy, kun pelaaja on asettanut kaikki omat laattansa pöydälle tai kun siirtoja ei enää voi tehdä eikä laattoja voi enää asettaa. Kun peli päättyy, kukin pelaaja laskee jäljelle jääneiden laattojensa pisteet miinuspisteinä, kun taas voittaja saa muiden pelaajien miinuspisteiden summan plussana.

Siksi voi joskus olla parempi hankkiutua eroon korkeista laatoista kuin säästellä niitä parempaan hetkeen, varsinkin jos on vaarana, että ne jäävät jäljelle pelin päättyessä.

Rummikub korttipelimuodossa

Vaikka useimmat ihmiset tuntevat Rummikubin laattoja sisältävänä lautapelinä, siitä on olemassa myös korttiversio. Säännöt ovat samat, mutta muovisten laattojen sijasta käytetään pelikortteja, joissa on samat numerot ja värikoodit.

Korttiversio on ihanteellinen, jos haluat ottaa pelin mukaan vaikkapa mökille, lomalle tai viihtyisään illanviettoon ystävien kanssa. Se vie vähemmän tilaa, ja sitä voi pelata millä tahansa alustalla, jossa pelinappulat muuten putoilisivat tai luistaisivat ympäriinsä.

Kenelle peli sopii parhaiten?

Rummikub on peli, jota voivat pelata sekä lapset että aikuiset. Suositeltava ikäraja on yleensä 7-vuotiaasta ylöspäin, mutta myös teini-ikäiset ja aikuiset voivat nauttia siitä. Peli on helppo oppia, mutta sen hallitseminen vaatii harjoittelua.

Se sopii perheiltoihin, kaveriporukoille sekä bilepeliksi, koska se ei vaadi erityisiä valmisteluja tai teknisiä laitteita. Ja koska se on samaan aikaan sekä rento että haastava, se vetoaa laajaan pelaajakuntaan.

Rummikub on ajaton peli, jossa taktiikka, kärsivällisyys ja onni yhdistyvät yksinkertaisessa ja hauskassa muodossa. Peli on saanut jalansijaa myös suomalaisessa pelikulttuurissa, ja riippumatta siitä, pelaatko sitä huvin ja jännityksen vuoksi vai voittaaksesi ystäväsi henkisessä strategiassa, Rummikub tarjoaa viihdettä tuntikausiksi.

Pelaamisen aloittaminen on helppoa, mutta sitä on vaikea lopettaa, kun siihen pääsee jyvälle. Juuri tämä yhdistelmä pitää Rummikubin voimissaan nyt, kun klassikkopelit herättävät jälleen kiinnostusta.